logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht.
Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De tiende stap: voorkom een terugval

We weten wat er in ons omgaat en kennen onze zwaktes en valkuilen.

Sta soms stil en kijk naar binnen, maak dagelijks even de balans op.
We moeten steeds alert zijn en onszelf niet ontlopen.

Droog zijn is één; droog blijven is iets heel anders. We kunnen de drank laten staan. We zijn zelfs vrij van heftige zuchtaanvallen. En we weten dat die zucht niets, maar dan ook niets is. Even een paar keer geconcentreerd diep in- en uitademen. De aandacht gewoon ergens anders op richten. Zucht is voorbij voor je er erg in hebt.

Ook bij de heftige gebeurtenissen houden we ons voor ogen dat drank niet helpt. We zijn de fase voorbij van de geestelijke chantage van ‘als …., dan is het onvermijdelijk, dan mag het’.

Eigenlijk lijkt niets ons nog te kunnen deren. We staan zo stevig in onze schoenen, we hebben een heldere kijk op ons drankverleden. En zijn er van doordrongen dat we dit nooit meer willen beleven.

Maar ja. Eens verslaafd, altijd verslaafd. Ergens ligt die verslaving altijd op de loer. Wanneer je probleemdrinkers ziet, dan kriebelt er iets. Door die verslaving dwalen je ogen soms af naar reclames en andere afbeeldingen met drank als onderwerp. Je aandacht wordt heel gemakkelijk geprikkeld door zelfs de kleinste hint naar alcohol.

Het blijft een kunst om dit direct te herkennen. We weten wie we in geval van nood kunnen bellen, met AA of met een sponsor. Maar als puntje bij paaltje komt, dan staan we er op de echt kritieke ogenblikken helemaal alleen voor. Dan is het zaak om de macht in eigen hand te houden of terug te winnen. Alcoholisten zijn per slot van rekening emotionele mensen.

We moeten de dingen en onszelf nuchter en eerlijk bekijken. We moeten waken voor onze zwaktes, net als ieder ander. Er niet aan toegeven. En ons hoeden voor zelfbeklag, jaloezie, hebzucht, oneerlijkheid. Daar moeten we alert op zijn.

We letten elk uur van de dag op hoe het er voor staat. We laten ons niet overrompelen door een plotselinge opwelling.

Slepende kriebels van onvrede, onrust, allerlei knagende rotgevoelens? Natuurlijk, ieder mens heeft die weleens. Het gevoel geleefd te worden. Nergens nog zin in. Slecht humeur. En dat al een tijdje. Geen zin om dingen uit te leggen. Je terugtrekken, om de hete brij heen draaien. Symptomen! We houden ze in de gaten en herkennen ze.

Die verslaving van ons is taai en sluw en je hoort of ziet hem niet. Meestal smeult er echter al het één en ander onder de oppervlakte alvorens de heidebrand uitbreekt. Dat zal ons niet meer overkomen. Anders zal zich voor je het weet een gelegenheid voordoen om ongezien en schijnbaar ongestraft een slok te nemen. Eéntje als vuist tegen die onrust, die onvrede. Dat laten we niet meer gebeuren!

We houden permanent een vinger aan de pols van onze emoties. En dat eerste glas?

Wat er ook gebeurt. Nooit!

Copyright (c) 2014/2019 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden