logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht.
Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De negende stap: goedmaken

Maak het goed met de mensen die je dierbaar zijn.

Knoop hierbij goed in je oren:
They did not cause it!
They cannot control it!
They cannot cure it!
(De 3 C's van Al-Anon)

Verstoppen, sluipen en op de tenen zoeken door het huis. Gesprekken ontlopen, ontkennen, liegen, bedriegen. Stiekem, in ’t geniep. En maar denken dat niemand het in de gaten heeft.

Je hebt nogal wat aangericht in je nabije omgeving in de tijd waarin je dronk. En ze zullen allemaal wel verdraaide blij zijn dat het nu zo goed met je gaat. Maar heb je enig idee van wat er in hen omgaat?

Je weet dat hun vertrouwen nog steeds aan een zijden draadje hangt. Dat je dat maar heel langzaam terug gaat krijgen. Als je doorzet tenminste.

Soms is je oude gedrag als verslaafde deel uit gaan maken van de manier waarop je in het leven staat. Of van de manier waarop je met mensen omgaat.

• Je zegt niet even waar je heen gaat, want dat deed je vroeger ook niet.
• Je ontwijkt discussie, want dat deed je vroeger ook.
• Je vermijdt een botsing, want vroeger kon je daar ook al niet tegen.

Oud gedrag. Je bent er al voor gewaarschuwd (zie stap zes). Het is niet genoeg dat men in je omgeving weet en aanvaardt dat je niet meer drinkt. Het is echt niet genoeg om met hun bewondering, dank of applaus genoegen te nemen.

Ze hebben je tijdens je verslaving gesteund, tegen heug en meug. Soms zelfs, voor de lieve vrede of om welke reden dan ook, door je in je verslaving te bevestigen. En ook nu je aan je herstel werkt, staan ze voor je klaar. Maar realiseer je goed wat ze allemaal achter de kiezen hebben wat jou aangaat. En reken er op dat hun vertrouwen voorlopig nog wel flinterdun zal zijn. Maar: ze zijn er nog steeds voor je. En eigenlijk willen ze maar één ding van je: ze willen dat jij er voortaan ook bent voor hèn. Daar willen, daar moeten ze op kunnen rekenen. Wat er ook gebeurt!

Accepteer dat ze misschien niet zo goed begrijpen hoe een verslaving werkt. Dat is moeilijk voor wie het niet aan den lijve heeft ondervonden. Ga daarvoor maar naar lotgenoten in de AA. Bedenk dat als er iemand is die iets moet begrijpen, dan ben jij dat. Niet zij.

Laat zien dat je ook kunt geven. Wees open en eerlijk. Bespreek je verslaving. Dek je verleden niet toe met de één of andere mantel der liefde. En leg niet telkens alleen de nadruk op jouw ervaring maar luister, luister, luister.

Het gaat niet alleen om jouw beleving. Ook zij zijn beschadigd. Hun ervaringen en hun gevoelens bij jouw verslaving staan nu centraal. Zij hebben recht op hun verdriet en woede. Geef ze die ruimte. Confronterend en daarom misschien wel heel vervelend voor je. Maar ook zij moeten van jouw verslaving af zien te komen.

Weet waarom je je zo diep in het stof moest wentelen. Weet hoeveel pijn je hebt veroorzaakt. Dan weet je ook wat je goed te maken hebt.

Dat hoeft niet ineens; doe het rustig aan. Maar doe het.

 

Copyright (c) 2014/2019 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden