logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht.
Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De achtste stap: de omgeving

Overzie de mensen om je heen.

In deze stap kijk je naar de mensen om je heen. Op de één of andere manier hebben ze allemaal wel iets met je verslaving te maken.
Wat was en wat is hun rol in je verslaving en hun bijdrage in je herstel?
Hoe gaan ze met je om nu je altijd nuchter bent?

Als er één zaak is waarin je je moet sterken, dan is dat wel assertiviteit. Dit is de kracht om je eigen keuzes te maken. Leer ‘nee’ te zeggen. Een duidelijk NEE tegen het ‘Eéntje kan toch wel’?, ‘Je bent zo ongezellig!’ Wat is dat trouwens toch voor iemand die met dat soort vragen komt? Is dat eigenlijk wel iemand waarmee je wil omgaan?

Wat maakt het zo moeilijk om je een houding te geven in gezelschappen waarin alcohol gedronken wordt? Je hebt vaak het idee dat je iets uit te leggen hebt. En dat doe je liever niet. Die vernederende en kleinerende verslaving van je, daar heb je het gewoon liever niet over. Zeker niet in een drinkend gezelschap. Je bedenkt liever een smoes, een leugentje om bestwil.

Prima, maar dat hoef je niet te doen. Je bent aan niemand uitleg verschuldigd. Zeg gewoon dat je geen alcohol drinkt. Duidelijk en met een uitroepteken!!! En laat het daarbij. Jij vraagt hen toch ook niet waarom zij wel drinken? Alleen jij bent de baas over wat je wel en niet inneemt.

Zijn er mensen om je heen die niet begrijpen waarom je niet meer drinkt? Die het allemaal niet zo serieus nemen? Die het allemaal kleiner maken dan het voor jou is? Je oude maatjes, je drinkebroeders en -zusters? Wapen je tegen hen of liever nog: vermijd ze!

Het is voor anderen vaak moeilijk te begrijpen wat dat ene slokje met een alcoholist doet. Dit ter verontschuldiging aan hen. Ze begrijpen het niet.

Uitleg ben je hooguit verschuldigd aan jezelf en mogelijk aan je partner, je kinderen, je naaste familie, een enkele vriend. Zorg dat je hen voortaan altijd recht in de ogen kunt kijken. Hierop komen we in stap negen terug.

En de rest van de wereld? Je bent deze mensen niets verschuldigd. Leg niet uit. Zeg ’Nee, ik drink geen alcohol’. Verzin geen smoezen. En laat het daarbij. Dat is de assertiviteit die je nodig hebt.

Besef ook dat je de mensen die je in deze situatie blijven brengen niet nodig hebt. En bedenk dat uitvluchten, ontkenning en leugens het voorportaal zijn van een terugval. Handel daar dan ook naar, en koester de mensen in je omgeving die je keuzes wel eerbiedigen en vooral hen die je daarbij willen ondersteunen.

Weet niet alleen wat goed voor je is, maar ook wie.

Overzie de mensen om je heen.
Maak duidelijk onderscheid.
Neem, waar nodig, afscheid.
Maak vooral je eigen, heldere keuzes.

Copyright (c) 2014/2019 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden