logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht.
Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De zevende stap: uitvluchten
en excuses

Doe het smoezenboek voorgoed dicht.

Mensen zijn goed in het goedpraten van hun acties. We hebben nu eenmaal het idee dat alles wat we doen wel een goede reden zal hebben. 
Inclusief alles wat we fout doen.

Wie iets heeft uit te leggen, die zal al gauw met smoesjes komen. Waarom dronk jij ook al weer? Omdat ze niet wilden luisteren. Omdat je zo eenzaam was. Omdat niemand je begreep. Omdat het je geen moer meer interesseerde. Omdat de zon scheen of omdat het regende.

Zodra je begint uit te leggen, werp je je eigen ik volop in de strijd. Logisch, van nature neem je jezelf in bescherming. Maar zo hou je jezelf wel een bord voor de kop. Stop daarmee.

Van ‘Ja maar…’ naar een klein leugentje om bestwil naar een leven van liegen. Dat is het hellende vlak waarop je je begeeft, wanneer je te toeschietelijk bent voor jezelf. Wanneer zelfmedelijden de kop opsteekt, dan ligt de leugen op de loer.

Ja-maren heeft bij het overpeinzen van je drankverleden totaal geen toegevoegde waarde. Integendeel, je probeert je zo alleen maar vrij te pleiten.

Ja-maren is ook bepaald geen hulp in de overweging hoe erg iets moet worden zodat je weer een slok mag nemen. Gebruik het nooit als excuus voor je verslaving. Herken de smoes!

Alcoholisme gaat niet over. Het is een duveltje in je hoofd dat je op z’n best in slaap kunt sussen. Meer niet. En het heeft een lichte slaap!

Want er is geen verband tussen je verslaving en wat je overkomt. Hoe ingrijpend een gebeurtenis ook is, jij blijft overeind! Daar moet je omgeving op kunnen rekenen. Natuurlijk lokt de verdoving soms, maar het gaat niet om jou alleen. Er zijn alleen maar uitvluchten. Je bent verslaafd en dat houdt in dat je overgevoelig bent voor alcohol. Dat je bij het minste gebruik terugvalt in machteloosheid. Alcoholisme is een chronische en uiteindelijk dodelijke verslaving. Eén slok en het is weer gebeurd! Draai daar niet omheen.

Je drankdeurtje is nooit helemaal dicht. Het kan zomaar ineens openzwaaien. Laat dat maar over aan dat duveltje. Soms met z’n zogenaamd ‘eentje kan wel’. Het staat ineens voor je neus. En toch niemand die het ziet. Of het is net zo gezellig. Met de belofte van ‘alleen vandaag’. Eén glas, alleen vandaag, het is nooit genoeg. Dat weet je intussen toch?

Herken de smoes, ook al is deze nog zo sterk. Scheid het kaf van het koren. Doe het smoezenboek voorgoed dicht.

Wees zuiver! Word wie je echt bent!

Copyright (c) 2014/2019 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden