logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht.
Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De tweede stap: hulp

Ik geef toe dat ik hulp nodig heb om mijzelf weer gezond te maken.

Conclusie uit stap één: je kunt het niet alleen!

Ik weet dat mijn strijd tegen mijn verslaving veel van me zal vergen. Het is een gevecht waarvoor ik me met al mijn wilskracht zal moeten inzetten. En dat klinkt misschien een beetje vreemd: in stap één erken ik juist dat ik machteloos ben, dat ik eigenlijk over onvoldoende wilskracht beschik voor een dergelijk zwaar gevecht.
En toch ga ik het aan.

Ik kan het echter niet alleen. En daarom wil ik het graag samen doen.

Op het eerste gezicht getuigt mijn hele drankverleden niet van veel wilskracht. De zucht naar de drank was altijd sterker. Het is voor mij moeilijk om toe te geven dat ik hulp nodig heb. Toch is het ook wel zo logisch: met meer mensen til je nu eenmaal meer. Wie de bodem heeft bereikt, en weet dat hij zonder hulp niet overeind komt, die zal zijn trots moeten laten varen.

Ik zal mij wat dat betreft nederig op moeten stellen.

Ik sta er gelukkig niet alleen voor. Er zijn mensen die me kunnen en willen helpen. Veel goedbedoelde raad van partner, van ouders, van vrienden, van werkgevers, zelfs van artsen. Ik heb het allemaal aan m’n laars gelapt. Het heeft me nooit geholpen. Ik wilde wel, maar het lukte domweg niet. En elk in de wind geslagen advies vertroebelde mijn relatie met de gevers ervan steeds meer. Ik werd een steeds groter probleem voor hen. Misschien lukte het daarom wel niet. Ik kan zo’n last niet alleen dragen. En ik zal boven mezelf uit moeten zien te groeien om de drank de baas te kunnen worden.

Ik heb hulp nodig.

Ik hoop deze te vinden bij de AA, bij deze groep van lotgenoten, mensen die begrijpen wat er in me omgaat, die dezelfde ellende hebben doorgemaakt. Ik hoop dat jullie er onvoorwaardelijk voor me zijn en me de helpende hand bieden in mijn gevecht tegen mijn verslaving.

Ik pak die hand heel graag aan.

AA-leden, die zich ontworsteld hebben aan de alcohol, weten uit eigen ervaring wat de levenshouding, de gewoonten, en natuurlijk als geen ander wat de streken van alcoholisten zijn. Zij weten waar hem de schoen wringt, zij kennen het klappen van de zweep. Dat maakt het zoveel makkelijker om met hen te praten. Ze zijn, waar het de drank betreft, bovendien deskundig. In de AA spreken we allemaal dezelfde taal, die tot alcoholisten doordringt en die door hen wordt begrepen.

Doe daar je voordeel mee!

 

Copyright (c) 2014/2019 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden