logo aagroepAAWD

Elke maandag van 20.00 - 22.00, Kuipershaven 40, 3311 AL Dordrecht.
Voor het eerst? Dan graag vooraf even bellen.

De eerste stap: machteloos

Ik sta machteloos tegenover de alcohol en daardoor is mijn leven stuurloos.

Het toegeven van de nederlaag; het gevecht tegen de drank kun je niet winnen.

De eerste stap is loodzwaar als mijn lichaam en geest vrijwel permanent roepen om drank. Ik weet drommels goed dat ik mijn leven fout heb georganiseerd. En nu moet ik erkennen dat ik de bodem heb bereikt.

De eerste stap is het besef, dat er nu een einde moet komen aan de uitzichtloze toestand waarin ik me bevind. Ik leef zo langzamerhand in een permanente staat van angst. Hoe stop ik dit?

Hoe vaak had ik niet het gevoel van: ‘Dit moet nu afgelopen zijn’. ‘Dit was de laatste. Nu (of morgen) stop ik.’ En daar dan vaak al snel achteraan: ‘Of tenminste afbouwen.’ En binnen een maand, een week, een dag, of vaak zelfs al na een paar uren had de zucht mijn goede voornemen alweer overwonnen.

Zodra de alcohol begint uit te werken, steken zenuwen en doodsangst de kop op. Zolang ik daar aan toegeef, zal ik die eerste stap niet kunnen nemen. Daarvoor is het nodig dat ik mijn angst leer zien als de vijand. Dat er naast de zucht en de zenuwen ook ergens iets in me ‘Nee’ roept. ‘Niet meer!’

Soms krijg ik het voor mijn kiezen van mensen om me heen en wordt die angst nog eens extra kracht gegeven. Soms voel ik dat ik op het punt sta de dingen kwijt te raken waar ik uiteindelijk het meest om geef, meer nog dan om mijn verslaving: partner, kinderen, familie, baan, huis, noem maar op.

Stoppen is niet een kwestie van ‘gewoon niet meer doen’. Was het maar waar: ‘Even een tijdje afkicken, detoxen.’ Even door een heel slechte tijd heen. En dan, na een paar dagen, hooguit een week, als het gif uit mijn lijf is, dan komt alles weer goed. Maar zo werkt het niet. Dat besef ik me maar al te goed. Alleen maar stoppen met gebruiken is geen oplossing voor een verslaving. Het is er wel een voorwaarde voor. Enne… ik wil toch zo graag mijn partner, mijn kinderen, dat huis, die baan houden?

Ik ben er inmiddels van doordrongen, dat ik voorbij het punt van de doe-het-zelver op het gebied van ontwenning ben: ik weet maar al te goed dat ik het in m’n eentje niet kan; ik sta machteloos tegenover de drank. Ik ben al zo veel kwijt. En sta nu op het punt nog zo veel meer kwijt te raken. Ik ben verslaafd. En dat pik ik niet langer. Ik wil dit niet meer!

De eerste stap is de beslissing om te stoppen. Helemaal en voorgoed.
De eerste stap is het besef dat ik dit niet alleen kan. En niet alleen wil.
Daarmee is de eerste stap tegelijk ook het besef dat ik er niet alleen voor hoef te staan.

Ik stop, ik zoek hulp. In dit besef ben ik klaar voor de volgende stap.

 

Copyright (c) 20142019 AA Werkgroep Dordrecht e.o. Alle rechten voorbehouden